top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverkarlijnnooijen

Leiderschapsontwikkeling ingewikkeld?

Bijgewerkt op: 22 apr. 2022


Leiderschap gaat over het scheppen van een ruimte waarin zowel leiders als medewerkers hun opvattingen over de realiteit blijven verdiepen en zodoende beter in staat zijn bij te dragen aan de manier waarop de wereld zich ontvouwt.


Uiteindelijk gaat leiderschap dus over het creëren van nieuwe realiteiten.


De meeste van ons zijn niet erg beoefend in het waarnemen van de werkelijkheid zoals die is. Bijna alles van wat we (denken te) zien wordt gevormd door onze aannames , onze geschiedenis, bagage, oordelen en meningen.


We kunnen onze medewerkers, collega’s, managers en leiders lastig zien zoals ze echt zijn omdat we voortdurend bezig zijn met reageren vanuit onze eigen innerlijke beleving van wat die mensen in ons oproepen, waardoor we in feite zelden reageren op de werkelijkheid. We reageren op hoe het ooit was en we toen geleerd hebben te antwoorden. We creëren daarmee in het nu onze eigen werkelijkheid waar we soms zelf(s) in zijn gaan geloven. En ergens weten we dat het anders is of wil. Ingewikkeld in onze eigen geschiedenis. Thuis én op de werkvloer. In relatie met onszelf én de ander.

Meestal verhouden we ons tot innerlijke herinneringen aan onze eigen geschiedenis, die worden opgeroepen en geactiveerd door wat zich buiten aan ons voordoet.


Als we kunnen zien wat is, is er ruimte voor iets nieuws. Om dat te kunnen is wakkerte en discipline nodig. Zo rond ons 40e levensjaar is 95% van wat we doen (gedrag) onbewust en gestuurd door ons verleden. Yes. Echt waar. Het vraagt discipline om iedere dag wakker te zijn.


De wereld die we hebben geschapen is een product van onze manier van denken aldus Einstein.

Ieder bedrijf, organisatie en team is een product van de manier van denken. Als we daar willen ontwikkelen (zoals vaak een eerste vraag vanuit een organisatie bij ons binnenkomt) is er eerst zicht nodig waar in-gewikkeld is.


Anders gaan we voorbij aan waar het te doen is en wikkel je eigenlijk gewoon door wat vaak bijdraagt aan nog meer “ingewikkeldheid“ in de tent.


Met onze zijns - georiënteerde blik op leiderschap beginnen we hier. De werkelijkheid onder ogen zien. Letterlijk ont-wikkelen van oude denkwijze, patronen, geschiedenis, bagage waardoor we in-gewikkeld zijn geraakt. Wij komen dus altijd met lege handen. Geen plan. Geen uitgestippelde route of programma. Wel met een open hart om leeg te kunnen luisteren en het zien van de werkelijkheid zoals die is.


Er is niks ingewikkelds aan. Regelmatig spannend én nieuw voor de meeste leiders en medewerkers waar wij mee mogen werken. Plekken in zichzelf die in het 95% onbewuste gedrag niet zo vaak bezocht en bewoond worden. Logisch dat het spannend is als je daar dan wel bent. En wat gaaf als leiders hier dan in durven voorgaan richting hun medewerkers. Daar onderscheiden leiders zich. Daar is het te doen. Daar stap je uit het toneelspel én draag je bij aan een nieuwe realiteit.

De werkelijkheid zien is en werkt altijd verruimend. En vanuit die plek kan er (pas) bewogen en ontwikkeld worden. En prachtige leiderschapsprogramma‘s en routes ontstaan.


Veel plezier met het zien.


heldere en liefdevolle groet,


Karlijn


172 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page